Тимската работа во медиумите во Република Македонија (2011) - Блажевска, Даниела (Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Правен факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, 2021)
Резиме: Во трудот се претставени резултатите од истражувањето, чија цел е да се осознае дали директорите, главните и одговорни уредници и уредниците поттикнуваат тимска работа во масовните медиуми во Република Македонија. Во истражувањето, како метод на прибирање на податоци се користи анкетен прашалник. Ова е примарен извор на податоци. Соодветно на предметот на истражувањето, во истражувањето се користи целен примерок. Единица на истражување се главните и одговорни уредници, уредниците и новинарите на националните телевизии и печатените медиуми. Summary: This paper presents the results of our research, undertaken with the aim to investigate whether the executive managers, the editors in chief and the editors of the mass-media in the Republic of Macedonia encourage teamwork in the media. During the research, the questionnaire as a method of data collection was applied. This is the primary data source. In accordance with the subject of our interest, we used the purpose sample. Our research unit consisted of the editors in chief, the editors and the journalists in the national televisions and the print media.
Keywords: Клучни зборови: тимска работа, медиуми, Република Македонија. Keywords: teamwork, media, Republic of Macedonia.