Аутизам и интелектуални капациттеит, искуство во С.Македонија - Naumovska, Andromahi (My University, 2022)
Постојат голем број на стереотипи за аутизмот, вклучувајќи го и раширеното верување дека индивидуите со аутизам се обдарени со извонредни интелектуални способности. Неодамнешните студии кои ја мерат интелигенцијата кај лица со аутизам укажуваат на тенденција кон пониски од просечните објективни мерки на когнитивната способност. Проценка на интелектуалните способности кај деца со аутизам е со цел да се разберат интелектуалните капацитети на децата со аутизам бидејќи препознавањето на нивните академски потреби може да им помогне да добијат академска помош во рана фаза. Ова може да ги подигне вербалните и математичките способности, што пак може да им помогне да се стекнат со диплома како и со професионална и социјална компетентност.
Keywords: аутизам; интелектуални капацитети