Kорелација помеѓу средниот артериски притисок (МАР) и мозочната сатурација (rSO2) кај пациенти подложени на хипотензивна општа анестезија при септо- и ринопластика - Kraleva, Silvana; SHirgoska, Biljana; Trajkova, Radmila; Klisevska Ilcevska, Ivana (Scientific Foundation SPIROSKI, 2019)
Ð¥Ð¸Ð¿Ð¾Ñ‚ÐµÐ½Ð·Ð¸Ð²Ð½Ð°Ñ‚Ð° Ð°Ð½ÐµÑ Ñ‚ÐµÐ·Ð¸Ñ˜Ð° Ðµ Ñ‚Ð°ÐºÐ²Ð° Ð°Ð½ÐµÑ Ñ‚ÐµÐ·Ð¸Ð¾Ð»Ð¾ÑˆÐºÐ° Ñ‚ÐµÑ…Ð½Ð¸ÐºÐ° Ð¿Ñ€Ð¸ ÐºÐ¾Ñ˜Ð° Ñ Ñ€ÐµÐ´Ð½Ð¸Ð¾Ñ‚ Ð°Ñ€Ñ‚ÐµÑ€Ð¸Ñ ÐºÐ¸ Ð¿Ñ€Ð¸- Ñ‚Ð¸Ñ Ð¾Ðº Ð½Ð° Ð¿Ð°Ñ†Ð¸ÐµÐ½Ñ‚Ð¾Ñ‚ Ñ Ðµ Ð½Ð°Ð¼Ð°Ð»ÑƒÐ²Ð° Ð·Ð° Ð¿Ð¾Ð²ÐµÑœÐµ Ð¾Ð´ 20% Ð¾Ð´ Ð½ÐµÐ³Ð¾Ð²Ð°Ñ‚Ð° Ð¿Ñ€ÐµÐ´Ð¾Ð¿ÐµÑ€Ð°Ñ‚Ð¸Ð²Ð½Ð° Ð²Ñ€ÐµÐ´Ð½Ð¾Ñ Ñ‚. ÐœÐ¾Ñ‚Ð¸Ð²: Ð´Ð° Ñ Ðµ Ñ Ð¿Ñ€ÐµÑ‡Ð¸ Ð¿Ð¾Ñ˜Ð°Ð²Ð° Ð½Ð° Ñ…Ð¸Ð¿Ð¾Ð¾ÐºÑ Ð¸Ñ˜Ð° Ð½Ð° Ð¼Ð¾Ð·Ð¾ÐºÐ¾Ñ‚ Ð¿Ñ€Ð¸ ÑƒÐ¿Ð¾Ñ‚Ñ€ÐµÐ±Ð° Ð½Ð° Ñ…Ð¸Ð¿Ð¾Ñ‚ÐµÐ½Ð·Ð¸Ð²Ð½Ð° Ð°Ð½ÐµÑ Ñ‚ÐµÐ·Ð¸Ð¾Ð»Ð¾ÑˆÐºÐ° Ñ‚ÐµÑ…Ð½Ð¸ÐºÐ° ÐºÐ°Ñ˜ Ð¿Ð°Ñ†Ð¸ÐµÐ½Ñ‚Ð¸ Ð¿Ð¾Ð´Ð»Ð¾Ð¶Ð½Ð¸ Ð½Ð° Ñ ÐµÐ¿Ñ‚Ð¾/Ñ€Ð¸Ð½Ð¾Ð¿Ð»Ð°Ñ Ñ‚Ð¸ÐºÐ°. Ð¦ÐµÐ»Ð¸ Ð½Ð° Ñ‚Ñ€ÑƒÐ´Ð¾Ñ‚: Ð´Ð° Ñ Ðµ ÑƒÑ‚Ð²Ñ€                       Хипотензивната анестезија е таква анестезиолошка техника при која средниот артериски притисок на пациентот се намалува за повеќе од 20% од неговата предоперативна вредност. Мотив: да се спречи појава на хипооксија на мозокот при употреба на хипотензивна анестезиолошка техника кај пациенти подложни на септо/ринопластика. Цели на трудот: да се утврди просечната вредност на мозочната сатурација кај будни пациенти, да се одреди корелацијата на средниот артериски притисок и мозочната сатурација при умерена хипотензија, и да се анализираат постоперативните несакани ефекти. Материјали и методи: во студијата беа вклучени 20 пациенти, АСА 1, водени со умерена хипотензивна анестезија предизвикана со ремифентанил и севофлуран. Во пет временски интервали (Т1-Т5) се следеа параметрите: MAP, HR, rSO2 и се одреди нивната корелација. Резултати: умерена хипотензија се постигна во Т4 (МАР=69,05±7,09). За просечна базална вредност на мозочната сатурација се утврдија: 73,30 ± 5,44% за левата и 75,30±5,18% за десната мозочна  хемисфера. Кривата на мозочната сатурација покажуваше нагорен тренд и пик кој се совпаѓаше со воведот во анестезија, а во понатамошниот тек тенденција кон опаѓање. Се најде слаба до умерена позитивна корелација помеѓу MAP и rSO2 во текот на хипотензивната анестезија, а во целиот тек на мерењето  rSO2 беше повисоко од базалната вредност.  Заклучок: умерената хипотензија и стабилниот среден артериски притисок придонесуваат за стабилна мозочна сатурација.