Македонски лингвокултуролошки материјал (дијахронија и синхронија) - Marija Paunova (УКИМ, Меѓународен семинар за македонски јазик, литература и култура, 2023)
Во овој труд се посочува на лингвокултурошките аспекти на азбуките, граматиката, лексиката, текстовите, врз примери од македонскиот јазик (од дијахронија и од синхронија). Целта е да се препознаат, да се откријат, појавите од културата на македонскиот народ коишто се одразени и зачувани во македонскиот јазик. На овој начин преку препознавање и преку кус, селективен преглед на македонското културно пространство одразено во јазикот, се посочува на, дел од, можниот корпус, односно, на вреден македонски лингвокултуролошки материјал.
Keywords: лингвокултурологија, лингвокултуролошки аспект, јазични структури, македонски јазик, лингвокултуролошко толкување на македонски текстови