Suvremeni metodološki izazovi u tumačenju predsokratovske filozofije - Naumoska, Jasmina (Hrvatsko filozofsko društvo, 2016)
Povijest filozofije, shvaćena kao djelatnost koja u novim kontekstima iznova iščitava prošlost filozofije, uvijek mora biti suočena s interpretativnim metodološkim izazovima svoga vremena. Suvremena interpretacija predsokratovaca mora iznova odgovoriti na pitanje o tome što predstavlja predsokratovska filozofija, mora odrediti pristup u tumačenju odgovarajućih metoda koje će koristiti, mora ocijeniti koliko sadašnji pogled na svijet može odstupiti od povijesno-filozofske realnosti, ali i mora postaviti minimum standarda za metodološki odgovarajuću interpretaciju. U ovom problemskom okviru, preko identificiranja nekih suvremenih interpretativnih tendencija u pogledu predsokratovske filozofije, ovaj tekst problematizira identitet predsokratovaca, analizira pristupe »filozofske sinteze«, »filološke analize« i »filozofske analize«, uočava napore za nadilaženje određenih interpretativnih stereotipa, ali i postavlja osnovne uvjete za metodološki odgovarajuću interpretaciju. Pri tome, u ovom tekstu ukazuje se na to da ako filozofiju shvatimo kao stalno otvoreni i nezavršeni proces, onda i povijest filozofije, kao imanentno filozofska disciplina, ne može postaviti zauvijek definirane metodološke standarde.
Keywords: predsokratovci, interpretacija, metodologija, suvremena filozofija