Јазичните особености на Охридската лествица - Александар Крстаноски (МАНУ, 2018)
Предмет на трудот е издвојување на најкарактеристичните палеографски, правописни и јазични особености на Охридската лествица од 1360 година. Ракописот иако е пишуван со рашки правопис и е окарактеризиран дека припаѓа на српската варијанта на црковнословенскиот јазик, сепак, според многу особености на сите јазични нивоа, а кои укажуваат на македонската црковнословенска редакција, тој повеќе може да се квалификовуа како македонска и српска меѓуредакција. Овие специфики особено се забележуваат на фонетско рамниште и збороредот карактеристичен за македонската редакција.
Keywords: Охридска лествица, рашки правопис, македонска редакција, меѓуредакциски контакти.