Легалитет на хуманитарните интервенции - Спасов, Александар Љ. (Правен факултет „Јустинијан Први“, УКИМ, 2015)
Тема на трудот е прашањето за легалноста на хуманитарните интервенции преку анализа на прашањето за употреба на сила во меѓународниот поредок. Авторот ја анализира легалноста односно нелегалноста на употребата на сила во меѓународниот поредок преку анализа на Повелбата на ОН, соодветните декларации на ГС на ОН и најзначајните пресуди на Меѓународниот суд на правдата што се однесуваат на случаи на употреба на сила. Основен заклучок на авторот е дека меѓународната заедница е во процес на развој на нови интерпретативни правила за постојните норми во Повелбата на ОН (односно правила за правила), што, според авторот, е најмалку посакувана варијанта за решавање на дилемата за легалноста, односно нелегалноста на хуманитарните интервенции.