KONGENITALNA KATARAKTA KOD ADOLESCENTA SA DAUNOVIM SINDROMOM - Tojtovska, Biljana; Ljubić, Antonela; Trajkovski, Vladimir (Eko centar, centar za socio-ekoloshka istrazivanja i dokumentaciju, 2015)
Cilj: Obostrana kongenitalna katarakta kod DS (Daunov sindrom) je redak nalaz, i cilj našeg rada bio je prikazivanje retkog slučaja obostrano operisane katarakte povezane sa visokom miopijom kod adolescenta sa DS. Prikaz slučaja: Kod adolescenta sa DS, uzrasta 30.6 godina, muški pol bila je prisutna kata rakta na oba oka, koja je bila operisana na desnom oku 1990. godine sa metodom ekstrakapsularne katarakte ekstrakcijom bez ugradnje sočiva (Aphakia operata), dok je levo oko bilo operisano 2002. godine sa metodom fakoemlzifikacije i ugradnjom prednjokomornog sočiva (Phaco +AOL). Kod pacijenta bilo je utvrđeno prisustvo stečene ezotropije sa sledećim strabološkim nalazom: u primarnom položaju OS u eso 30 pdp na daljinu i blizinu, Cover-test pokazao je prisustvo spontanog alternansa, motilitet je bio uredan, punctum proxi mum convergenciae (PPC) pokazalo je uredne vrednosti 3-5 cm. U odnosu na stereovid koji je bio ispitan stereotestom Lang 1, pacijent nije sara đivao. U odnosu na prisustvo nistagmusa, ispitanik je pokazao prisustvo horizontalnog senzorielnog nistagmusa. U odnosu na vidnu oštrinu i kolorni vid, nisu dobijeni podaci zbog nesarađivanja ispitanika. Zaključak: Veliki broj studija utvrdilo je da su oftalmološka stanja, kao sto su katarakta i glaukom, potencijalno devastirajući za vidni potencijal ispitanika sa DS, i potrebni su rutinski oftalmološki scrining pregledi.
Keywords: Daunov sindrom, kongenitalna katarakta, abnormalnosti sočiva, vizuelni – scrining