Bioetika kao vrsta primenjene etike - Donev, Dejan (Filozofski fakultet, Odsek za filozofiju, Novi Sad, 2024)
„Prirodni“ svet u kojem u ovom trenutku živimo je sve više pod obeležjem ljudskog delovanja i njegovih dela, tako da on postaje puno širi i složeniji od ranijih epoha istorije. To donosi i potpuno nova i kontroverzna moralna i etička pitanja. Zbog toga, sve veći je zahtev da se od etike kao nauke traži da ponudi odgovore na otvorena moralna pitanja vremena. Od nje se traži da se više interdisciplinarno protegne u mnoga područja ljudske delatnosti. Tako se i rodila potreba za primenjenim aspektima etike, posebice za bioetikom, kao moralnim razmišljanjem i vrednovanjem života i svega onoga što se odnosi i upućuje na život. Radi se o jednoj interdisciplinarnoj oblasti istraživanja i ekspertiza o odgovornosti čoveka u zaštiti života, svih životnih formi i zdravlja. Ali i više od toga! „Rađanje bioetike“ zahteva i traži „ozbiljnost ljudi ispred velikih pitanja naših prirodnih osnova“. Bioetika se stavlja u službu „usmerenja ljudi da stvaraju i vode čist i dobar život, i da ih podstiče da se angažuju u unapređenju vitalnih osnova ljudskog postojanja.“ Članak razrađuje njen predmet, zadatak i ciljeve, te na taj način pokušava opravdati njen veliki značaj u ovom dobu naučne indolentnosti, tj. zašto je bioetika postala osnova za univerzalizaciju savremene etike, kao njena težnja ka sveobuhvatnosti, ka onom što je jedinstveno i vredno za celi ljudski rod.
Bioethics as a branch of applied ethics
Keywords: primenjena etika, bioetika, život, odgovornost, ljudsko postojanje