ПРИСТАПОТ НА НАУКАТА ЗА МЕНАЏМЕНТ И НЕЈЗИНАТА ПРИМЕНА ВО ПРАКСАТА СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА СРЕДНИТЕ ПРЕТПРИЈАТИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - Цветкоска, Виолета (Ss. Cyril and Methodius University in Skopje, Faculty of Economics - Skopje, Skopje, 2016)
Светот во кој живееме станува се покомплексен. Ни малку не е едноставно и лесно менаџерите на организациите да донесуваат добри одлуки во услови на зголемена конкуренција, зголемени барања на клиентите, ограничени ресурси, брзи промени во технологијата, временски притисоци, итн. Науката за менаџмент, позната и како Операциони истражувања, е дисциплина која им помага на оние кои управуваат со организациите да донесуваат подобри одлуки преку примена на адекватни аналитички методи. Целта на овој труд е да се истражи дали моделите и методите на оваа моќна дисциплина се користат во средните претпријатија во Република Македонија и кавни исходи се постигнати од нивното користење. Истражувањето е спроведено преку анкетен прашалник на примерок од 100 менаџери на средни претпријатија во Република Македонија, од кои 71 целосно го имаат одговорено прашалникот. Добиените одговори од целосно одговорените анкетни прашалници се прикажани и анализирани.
THE APPROACH OF MANAGEMENT SCIENCE AND ITS APPLICATION IN PRACTICE WITH A SPECIFIC REVIEW OF MEDIUM-SIZED ENTERPRISES IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA
Keywords: oдлучување, менаџери, наука за менаџмент/ операциони истражувања, пристап на науката за менаџмент, средни претпријатија