Улогата на ехографијата во траума на окото во детска возраст - Ѓошевска Даштевска Е.; Богданова И.; Татеши Б.; Челева Марковска В.; Иванова Г.; Исмаили И.; Ставриќ Д.; Исиановски И. (My University, 2013)
Вовед: Окуларната траума е една од начестите прицини за унилатерален морбидитет и редуцирана видна острина или слепило во детската возраст. Ехографиата како неинвазивна и безболна метода овозможува рано и точно диагностициране, а со тоа адекватен третман и превениране на компликациите од окуларната траума. Ехографиата е апсолутна индикациа кога визуализациата на очните медиуми е ограничена или оневозможена. Таа има особено значенье во детската возраст, кога немаме добра соработка на пациентите за прецизно и детално изведувале на останатите офталмолошки испитувана. Цел: Да се прикаже улогата на ехографиата во диференцираньето и диагностицирането на различни окуларни наоди ка повреди на очите. Материал и метод: Ретроспективно се анализирани ехографските наоди на 37 пациенти (37 очи) на возраст од 1 до 15 години, хоспитализирани на Клиниката за очни болести во Скопе поради механичка окуларна траума, во период од 2 години. Резултати: Од вкупниот броі анализирани случаи, 14 (37, 8%) беа со отворени (open globe injuries), a 23(62, 2%) со затворени (closed globe injuries) очни повреди. Ехографските наоди ка пациентите со отворе-ни повреди на очите, беа следниве: haemophthalmus 5 (21,7%), opacitates cv 2 (14,3%), ablatio cv 1 (7,1%), subluxatio lentis 1 (7,1%), haemorragio praeretinalis 1 (7,1%), а ка пациентите со затворени повреди: ablatio cv 1 (4,3%), opacitates cv 2 (8,7%), subluxatio lentis 1 (4,3), haemophthalmus 2 (8,7%). Заклучок: Ехографиата е сигурна, ефикасна и едноставна метода за детектиране и диференциране на различна трауматска интра-окуларна патологиа. Со тоа оваа компаративна метода има многу важна улога во клиничко проценуване и менациране на окуларната траума.