Француските атрибутивни конструкции со глаголи кои означуваат мисловен процес и нивните еквиваленти во македонскиот јазик - Милена Касапоска-Чадловска (Сојуз на друштвата за македонски јазик и литература на Република Македонија, Филолошки факултет „Блаже Конески“, Скопје, 2016)
Под поимот атрибутивни конструкции во француската граматика се разгледуваат конструкциите кои содржат атрибут којшто се однесува на субјектот или на директниот објект. Напоменуваме дека во македонската граматика функционален еквивалент на францускиот атрибут е именскиот дел на глаголско-именскиот прирок. Во оваа статија ги обработуваме француските конструкции со атрибут на директен објект (КАО), во кои во како атрибутивни глаголи се среќаваат глаголи коишто опишуваат мисловни и евалуативни процеси, односно: croire, juger, trouver, considérer и estimer.