Граници на граматикализацијата врз основа на избрани примери од полскиот, македонскиот и хрватскиот јазик - Tanuševska, Lidija (Srednja Europa, Zagreb, 2019)
Предмет на овој труд е анализата на морфосинтаксичките експоненти во одредена граматичка категорија и до које степен тие се граматикализирани во дадените јазици. Ќе се направи обид да се одговори до кој степен се развила зависност помеѓу структурата и примената и до кој степен се извесни категории потврдени или непотврдени како граматички категории во секој јазик поединечно. Разликите можат да се однесуваат на семантичките, синтаксичките или морфолошките одлики на категоријата. Во истражувањето е применет семантичкиот пристап. Се земаат во обзир семантичките и формалните фактори кои ги разликуваат овие три јазика меѓусебно. Меѓу анализираните појави ќе се најде, на пример, категоријата на адмиративот, категоријата на референцијата, дубитативот, подвижниот карактер на наставките за време и сл.
Keywords: граматикализација, морфосинтакса, семантика, разлики, примена, формални фактори.