"Application of the Kruskal - Wallis test in the analysis of the demographic factors of migration in Republic of Macedonia” - Trpkova nestorovska, Marija (Faculty of Economics-Skopje, 2010)
Учеството на мигрантското население во вкупното население во Република Македонија во последните неколку децении бележи значителен пораст. Сè поголемата емиграција, пред сè на младото работоспособно население, значително ја менува демографската структура, го забрзува процесот на демографско стареење на популацијата и индиректно има негативно влијание на економскиот раст на земјата. Со цел да се влијае на миграционите движења, истите треба да бидат детално анализирани за да се откријат нивните демографски, економски и останати детерминанти. Целта на овој труд е да ги идентификува основните демографски фактори со успешна примена на непараметарскиот тест Kruskal – Wallis .
Keywords: имиграции, емиграции и непараметарски тест Kruskal – Wallis