„ Книгата -како-свет“: романескните онтостратегии на Митко Маџунков - Марија Ѓорѓиева-Димова (Универзитет „Гоце Делчев“-Штип, 2022)
Поаѓајќи од теориските премиси за онтолошката доминанта на постмодернистичката проза, текстот има за цел да ги интерпретира манифестациите на оваа доминанта во романите Времето на ирвасите, Птиците од ланските гнезда и Правта на библиотеките на македонскиот писател Митко Маџунков. Интерпретативниот фокус е поставен на две рамништа: прво, врз толкувањето на репертоарот онтолошки теми што се артикулираат во романите, главно поврзани со игрите меѓу текстовите и световите што се проектирани во нив; второ, врз толкувањето на репертоарот постапки (метафикциски и интертекстуални) со коишто тие теми се поставени на преден план во романите.
Keywords: онтолошка доминанта, постмодернистички роман, метафикција, интертекстуалност