Институционализирање на социологијата на правото и социолошкиот метод - Ристова - Астеруд, Каролина, Јасна Бачовска Недиќ (Правен факултет „Јустинијан Први„ во Скопје, 2015)
Трудот го обработува институционализирањето на социологијата на правото на научно и наставно ниво и традиционалната поврзаност на идеите за правото и идеите за општеството. Се изложува аргументација дека правото во акција, ефектите на правото, како и потребата од телеолошко толкување и социолошка анализа се причина за ренесанса на социологијата на правото на глобално и европско ниво.
Годишник на Правниот факултет „Јустинијан Први„ во Скопје во чест на проф. д-р Лазар Китановски
Keywords: социологија, право, правно образование, правни професии