Некои француски конструкции со незадолжителен атрибут на директен објект и нивните македонски еквиваленти - Касапоска-Чадловска Милена (Универзитет „Гоце Делчев“, Филолошки факултет, Штип, Република С. Македонија, 2020)
Предмет на анализа во овој труд се француските граматички конструкции со незадолжителен атрибут на директен објект, од типот: Je bois le thé chaud/Чајот го пијам врел, кои содржат атрибутивен глагол (boire), дополнение за директен објект (le thé) и атрибут (chaud) кој опишува особина или својство на директниот објект. Тргнувајќи од фактот дека метајазичен и функционален еквивалент на францускиот атрибут во македонската граматика е именскиот дел на глаголско именскиот прирок, нашата прва цел е да провериме дали и во овој тип анализирани примери, односно во нивните македонски еквиваленти, придавката врши ваква функција или таа се среќава со друга функција. Друг аспект на кој се осврнуваме при анализата на овие конструкции е тоа што на семантичко рамниште покриваат разновидни прилошки значења. Тргнувајќи од претпоставката дека на македонски јазик како најчест еквивалент се среќава временска реченица, во трудот ние ќе провериме и кои други прилошки еквиваленти се среќаваат на македонски јазик. Кога станува збор за македонските еквиваленти, интересно е тоа што има две можни варијанти за превод на ваквите конструкции кои се комплетно различни. Имено, освен преводниот еквивалент Чајот го пијам врел, наведениот пример Je bois le thé chaud може да се преведе и како Го пијам врелиот чај, бидејќи во француската конструкција придавката chaud, освен како атрибут, може да се толкува и како епитет на директниот предмет le thé. Целта ни е овде да провериме која е функцијата на придавскиот елемент во македонските еквиваленти на тие конструкции
Keywords: атрибут, директен објект, еквиваленти, француски јазик, македонски јазик