Социјалниот статус и потреби на лицата болни од цистична фиброза - Чичевалиева, Милкица (Филозофски факултет, Скопје, 2019)
Цистичната фиброза (во понатамошниот текст ќе се користи кратенката ЦФ за цистична фиброза) е единствена ситуација во која пациентите се дијагностицираат уште од рана возраст. Постои, исто така, детално следење кое обезбедува добар сет на податоци и можност за спроведување на сеопфатни лонгитудинални студии. Ова е болест на генетско движење; сепак социјалниот фактор игра важна улога како модифициран фактор кој влијае врз управувањето, морбидитетот и исходите. Кај пациентите со ЦФ се потребни екстензивни следења и се склони кон долготрајни инфекции, кои го попречуваат нивното здравје. Раните студии за испитување на социјалниот аспект на ЦФ покажаа дека постои тренд за смртност во повисока возраст во неманципални работни места за татковци или сопружници на пациенти во споредба со рачни работни места. За оние кои самите работеле, беше откриено дека мануелните работници имаа подобра прогноза од оние кои не работеле во минатото.
Специјалистички труд одбранет во 2019 година на Филозофскиот факултет во Скопје, под менторство на проф. д-р Иван Трајков.
Keywords: цистична фиброза, социјален фактор, болест, смрт, пациент