Финансијска сигурност депозита у Македонији vis a vis Европске Уније - Петревска Биљана (Правни факултет Универзитета у Крагујевцу, 2019)
Главни циљ овог рада је да анализира финансијску сигурност депозита македонских грађана, као и Директиву Европске уније о системима (шемама) за осигурање депозита. Овај рад се састоји од 4 дела. У првом делу: “Увод” дефинирамо појам “ризик” и такође објашњавамо разлоге због којих настаје системски ризик. У другом делу: “Директива Европске уније о системима (шемама) за осигурање депозита”, детаљно анализирамо правни оквир Европске уније који регулише питање система (шеме) осигурања депозита у државама чланицама. У трећем делу: „Финансијска сигурност депозита у Македонији“ анализирамо правни и институционални оквир у нашој земљи који регулише систем осигурања депозита и упоређујемо га са Директивом Европске уније за системима (шемама) о осигурања депозита, да бих видели шта смо применили из ову Директиву и да бих предложили које мере треба предузети у будућности како би се ускладио македонски законски оквир система (шеме) осигурања депозита на путу ка Европској унији. У четвртом делу: "Закључак", дали смо основне закључке који произлазе из нашег рада.
Keywords: депозит, директива, шема, банка, фонд