Уништување на Uncinula necator -причинител на пепелница на лозата со примена на активната материја Proquinazid - Русевски, Р.; Кузмановска, Б.; Банџо, К.; Ристески, М. (Здружение за заштита на растенијата на Р.М., 2012)
Целта на испитувањето беше да се испита ефикасноста на препаратот TALENDO® во уништувањето на Uncinula necator - причинител на пепелницата кај лозата. Опитот беше поставен во три варијанти во лозови насади на два локалитета: во Бутел, Скопско и во реонот на Велес, во текот на 2011 година. Во текот на испитувањето, фунгицидот TALENDO®, употребен во испитуваната концентрација од 0,025%, покажа висока ефикасност од 93,7% во Скопско и 94,5% во реонот на Велес, во услови кога индексот на заболување во контролата изнесуваше 81%, односно 78,8%. Фунгицидот TALENDO® претставува исклучително ефикасен превентивен препарат со силно стопирачко дејствување во уништување на причинителотна пепелницата кај лозата. Клучни зборови: Uncinula necator, пепелница кај виновата лоза, TALENDO®, винова лоза, ефикасност.
Keywords: Uncinula necator, пепелница кај виновата лоза, TALENDO®, винова лоза, ефикасност