Сексуалните склоности на мажите во Византија одразени во Синтагмата на Матеј Властар - Атанасовски, Александар (Филозофски факултет, Скопје, 2015)
Синтагмата на Матиј Властар претставува зборник од канонски и световни (граѓански) закони, собрани и подредени по алфа-витен редослед, објавен 1335 година во Солун, а преведен на старословенски јазик 1347/48 година. Меѓу бројните одредби за кривичното, семејното, наследното и обичајното право, во Синтагмата наоѓаме одредби што се однесуваат на сексуалните активности на мажите и жените. Овде, во трудот што следува, ќе бидат обработени оние одредби од Синтагмата што се однесуваат на сексуалните склоности на мажите, и тоа оние невообичаените (погрешните), како што се, на пример: зоофилијата (скотоложството); хомосексуалноста или мажеложство (мажољубие); малакијата (онанизмот); оние што згрешиле во сон и, воопшто, за неверството (развратот), повеќеженството и сл.
Sexual affiliation of the men in Byzantium reflected in the Syntagma Canonum written by Matthew Blastares
Keywords: закон, зоофилија, хомосексуалност, малакија, разврат, повеќеженство