Деловен состанок – уреднички колегиум во масовните медиуми во Република Македонија - Блажевска, Даниела (Блажевска Злате Даниела, 2022)
Апстракт: Деловните состаноците се вид на групна интеракција кога луѓето дискутираат за идеи (Davis, 1981:183). Во трудот се претставени резултатите од истражувањето, чија цел е да се осознае дали директорите, главните и одговорни уредници и уредниците во масовните медиуми во Република Македонија водат ефективни деловни состаноци – уреднички колегиуми. Во истражувањето, како метод на прибирање на податоци се користи анкетен прашалник. Ова е примарен извор на податоци. Соодветно на предметот на истражувањето, се користи целен примерок. Единица на истражување се главните и одговорни уредници, уредниците и новинарите на националните телевизии и печатените медиуми. Во трудот се заклучува дека ова истражување е само почеток во откривањето на сложените механизми на функционирање на редакцијата и процесот на донесување одлуки. Abstract: The business meetings are type of group interaction when people discuss ideas (Davis, 1981:183). This paper presents the results of the research, undertaken with the aim to investigate whether the executive managers, the editors in chief and the editors of the mass media in the Republic of Macedonia conduct effective business meetings – editorial boards. During the research, the questionnaire as a method of data collection was applied. This is the primary data source. In accordance with the subject of our interest, we used the purpose sample. Our research unit consisted of the editors in chief, the editors and the journalists in the national televisions and the print media. In the paper is concluded that this research is only a beginning of discovering the complex mechanisms of functioning of the editorial office and the decision-making process.
Keywords: Клучни зборови: деловен состанок, уреднички колегиум, масовен медиум. Keywords: business meeting, editorial board, mass media.