Гете contra Њутн Анализа на медотолошките премиси и недоследности на научните дела на Јохан Волфганг Гете - Ведран Диздаревиќ (Филозофско друштво на Македонија, 2021)
Во овој труд ќе претставиме некои генерални аспекти од науката на Гете, главно како што се претставени во неговите две најпознати дела: Теорија на боите и Метаморфоза на растенијата. Во трудот ќе биде претставена „ненаучноста“ на вокабуларот и методологијата што Гете ја употребува во овие дела (персонифициран говор, целисходност, комплетност на природата, хиерархиха, ур-билка, првобитни феномени итн.) како и во неговите песни кои се занимаваат со научна тематика – проследено со коментари од неколку критичари на Гете, како што се Касирер, Витгенштајн и Хелер. Понатаму, ќе покажеме дека научнио труд на Гете се состоел во целосен и постојан бунт кон делото на Исак Њутн, главно неговите забелешки за бојата, светлината и природната филозфија, но и со целокупната њутнијанска научна методологија. Ќе посочиме дека науката на Гете е интенционално „ненаучна“, со намера за интеграција на „двете култури“ – научната и хуманистичката – по нивното разделување по новите научни и уметнички парадигми во XVIII век. На крајот, ќе покажеме зошто, и покрај фактичката ненаучност на делата на Гете, сепак неговата наука и филозофија во широка смисла на зборот, сепак заслужува внимание и во XXI век.
Keywords: Гете, наука, Њутн, поезија, демистификација, математика, романтизам