Влијание на диспозициите на бичење врз квантитативното искористување на пиланските трупци од ела/смрча (Abies alba Mill. /Picea abies L.) - Stamenkoska, Ana-marija (Факултет за дизајн и технологии на мебел и ентериер - Скопје, 2026)
Во докторскиот труд се прикажани резултати за пилански трупци од ела/смрча, за диспозициите на бичење, начините на бичење и квантитативното искористување на трупците во бичени сортименти. Влијанието на диспозииите на бичење е дефинирано со распоредот на резовите на тенкиот крај на трупците. Диспозициите се формирани зависно од сортиментската структура на сортиментите. Диспозициите се симетрични и несиметрични. Симетрична диспозиција е користена при бичење на трупци со дијаметар на тенкиот крај до 40,0 cm. Бичењето на трупците е наменско. Трупците се бичени по пат на остро (затворено, групно) бичење и призмирање/разбичување на призма. Тие се распоредени во 8 дебелински групи со дијаметар од 26,0 до 65,0 cm, должина 4,0 m, класа на квалитет I/II, пад на дијаметар од 0,50 до 1,00 cm/m и влажност од 47,0 до 56,0 %. Во секоја дебелинска група од 26,0 – 30,0 cm до 61,0 – 65,0 cm се анализирани по 10 трупци. Средниот пад на дијаметарот изнесува 0,72 cm/m. Квантитативното искористување (остро бичење), за трупците со дијаметар од 26,0 до 40,0 cm изнесува од 66,20 до 69,91%. Средната вредност за квантитативното искористување при остро бичење изнесува 68,07%. Квантитативното искористување (призмирање/разбичување на призма), за трупците со дијаметар од 41,0 до 65,0 cm, изнесува од 67,55 до 75,50%, со средна вредност 73,67%. Квантитативното искористување во дрвени летви и окрајчена граѓа на трупци со дијаметар од 52,0 до 59,0 cm, I/II класа на квалитет, пад на дијаметар од 0,50 до 1,75 cm/m и дрвна зафатнина од 7,777 m3 изнесува 72,66%. Од вкупното квантитативно искорисутвање, дрвените летви учествуваат со 51,89%, а окрајчената граѓа со 20,77%.
Keywords: влијание; диспозиции; бичење; квантитативно искористување; трупци; ела/смрча (Abies alba Mill. /Picea abies L.); окрајчена граѓа; дрвени летви; статистички методи