Ве молиме користете го овој идентификатор да го цитирате или поврзете овој запис: http://hdl.handle.net/20.500.12188/8786
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСтојан Ѓошевen_US
dc.contributor.authorБети Дејановаen_US
dc.contributor.authorЉубомир Огњеновиќen_US
dc.contributor.authorАлександар Шумковскиen_US
dc.contributor.authorНаталија Цоклескаen_US
dc.contributor.authorМилчо Пановскиen_US
dc.contributor.authorБилјана Кузмановскаen_US
dc.contributor.authorНикола Оровчанецen_US
dc.date.accessioned2020-08-18T08:16:35Z-
dc.date.available2020-08-18T08:16:35Z-
dc.date.issued2018-06-15-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12188/8786-
dc.description.abstractЦелта на трудот беше да го утврди влијанието на раната перорална исхрана врз постоперативното воспоставување на цревната функција и пероперативниот морбидитет кај пациентите оперирани од колоректален карцином. Материјал и методи: Во проспективната рандомизирана студија беа вклуче-ни 100 пациенти со колоректален карцином со стандардна предоперативна и оперативна процедура. Пациентите беа поделени на 2 групи: испитувана и контролна и секоја група вклучуваше по 50 паци-енти. Пациентите од испитуваната група започнаа со внес на течности во текот на првите 24 часа по-стоперативно и продолжија со регуларна диета во следните 24-48 часа во зависност од толерантноста кон истата. Пациентите од контролната група започнаа со внес на течности и храна по повлекување на постоперативниот илеус. Се следеше времето до воспоставување на цревната функција, должината на постоперативниот болнички престој, бројот и видот на пероперативните компликации и евенту-алните реадмисии во болница во првите 30 дена постоперативно. Резултати: Меѓу испитуваната и контролната група пациенти немаше значајна разлика во однос на демографските податоци, лока-лизацијата на туморот и типот на операција (p>0,05). Бројот на денови до воспоставување на перис-талтика беше 1,18±0,39 наспроти 2,14±0,53, добивање на гасови 1,90±0,65 наспроти 3,34±1,06 и столица 3,24±1,33 наспроти 5,28±1,83. Овие резултати се сигификантно пониски кај испитуваната група во од-нос на контролната група (p<0,001). Не постоеше разлика во анализата на поединечните компликации, меѓутоа вкупниот број на постоперативни компликации беше сигнификантно помал во испитуваната група: 3 наспроти 10 (p=0,04). Болничкиот престој во испитуваната 7,48±2,47 дена наспроти 9,88±3,66 дена во контролната група беше исто така сигнификантно пократок [Z= -6,16 и p<0,001(p=0,000)]. За-клучок: Раната перорална исхрана кај пациентите оперирани од колоректален карцином го забрзува воспоставувањето на цревната функција со истовремено значајно намалување на пероперативниот морбидитет и болничкиот престој.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherАрхиви на јавното здравјеen_US
dc.subjectколоректален карциномen_US
dc.subjectрана исхранаen_US
dc.subjectболнички престојen_US
dc.subjectцревна функцијаen_US
dc.titleВЛИЈАНИЕТО НА РАНАТА ПЕРОРАЛНА ИСХРАНА ВРЗ ПОСТОПЕРАТИВНОТО ВОСПОСТАВУВАЊЕ НА ЦРЕВНАТА ФУНКЦИЈА ПРИ ЕЛЕКТИВНА КОЛОРЕКТАЛНА ХИРУРГИЈАen_US
dc.typeArticleen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
crisitem.author.deptFaculty of Medicine-
crisitem.author.deptFaculty of Medicine-
crisitem.author.deptFaculty of Medicine-
Appears in Collections:Faculty of Medicine: Journal Articles
Files in This Item:
File Опис SizeFormat 
1603-Article Text-6898-2-10-20180627.pdfВЛИЈАНИЕТО НА РАНАТА ПЕРОРАЛНА ИСХРАНА ВРЗ ПОСТОПЕРАТИВНОТО ВОСПОСТАВУВАЊЕ НА ЦРЕВНАТА ФУНКЦИЈА ПРИ ЕЛЕКТИВНА КОЛОРЕКТАЛНА ХИРУРГИЈА197.07 kBAdobe PDFView/Open
Прикажи едноставен запис

Page view(s)

509
Last Week
6
Last month
checked on 27.11.2025

Download(s)

129
checked on 27.11.2025

Google ScholarTM

Проверете


Записите во DSpace се заштитени со авторски права, со сите права задржани, освен ако не е поинаку наведено.