Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12188/26656
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorIsjanovski, Igoren_US
dc.contributor.authorGolubovikj Arsovska, Milenaen_US
dc.date.accessioned2023-06-05T11:06:52Z-
dc.date.available2023-06-05T11:06:52Z-
dc.date.issued2019-04-06-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12188/26656-
dc.description.abstract<jats:p>Tay Sachs-овата болест е ретко нарушување, генетски наследено од родители на дете. Тоа е предизвикано од отсуство на ензим кој помага во разградувањето на  масните супстанци. Овие масни супстанции, наречени ганглиозиди, се издигнуваат до токсични нивоа во мозокот на детето и влијаат врз функцијата на нервните клетки. Со напредување болеста, детето губи мускулна контрола. На крајот, доведува до слепило, парализа и смрт.Најчесто новороденчето почнува да покажува симптоми на возраст од  околу 6 месеци. Знаци и симптоми на  Tay Sachs-овата болест можат да бидат: губење на моторни вештини, губење на способноста за превртување, седење или ползење. Потоа следат напади, губење на слухот и неможност за движење, зголемени реакции кога бебето слуша гласни звуци, губење на видната острина, појава на "Cherry-red" дамки во очите, мускулна слабост</jats:p>en_US
dc.publisherScientific Foundation SPIROSKIen_US
dc.relation.ispartofArchives of Public Healthen_US
dc.titleTay Sachs-ова болест - приказ на случајen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.doi10.3889/aph.2019.2863-
dc.identifier.urlhttps://www.id-press.eu/aph/article/download/2863/3163-
dc.identifier.urlhttps://www.id-press.eu/aph/article/download/2863/3163-
dc.identifier.volume11-
dc.identifier.issue1-
dc.identifier.fpage110-
dc.identifier.lpage113-
item.grantfulltextnone-
item.fulltextNo Fulltext-
crisitem.author.deptFaculty of Medicine-
crisitem.author.deptFaculty of Medicine-
Appears in Collections:Faculty of Medicine: Journal Articles
Show simple item record

Page view(s)

23
checked on May 22, 2024

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.